Перейти до основного вмісту

Незвичайний дощ


Потрапляти під дощ, особливо холодний, не завжди приємно. Але бувають ситуації і гірше. Уявіть, що на тебе можуть падати не краплі дощу, а ... тварини і комахи. Такі незвичайні дощі йдуть в різних куточках планети, лякаючи очевидців раптовими «викидами» жаб, змій і риб.
Наприклад, в XIX столітті західний вітер приніс на береги Індії страшну чорну хмару, яка незабаром обрушилася на землю сильною зливою. Разом із струменями води з неба, немов град, падали невеликі рибини. Дивно, що в цих краях таких риб ніколи не бачили. Уражені люди дякували Богу за надіслане їм чудо!
Ще один подібний випадок був зафіксований у Франції, коли з темної хмари посипалися маленькі жаби. А жителі Японії стали свідками незвичайного дощу з пуголовків і жаб.
Який тільки живності не падало на землю. Кілька випадків зареєстровано з падінням птахів, креветок, щурів, павуків і метеликів. Злива приніс на одну з американських ферм кілька алігаторів. А в 1990 році на риболовецьке судно в Охотському морі з неба впали корови. Бувало, що на людину раптово нападав злива з насіння пшениці, горіхів або рису, причому в такій кількості, що збирати «урожай» доводилося лопатами.
Але як різна живність потрапляє на небеса, щоб потім впасти на голови обивателів? Такі незвичайні дощі пояснюються тим, що потужні урагани, проходячи через озера і болота, як гігантський пилосос, засмоктують воду з усіма її мешканцями. Все це може довго кружляти всередині торнадо, а потім критикувати на землю. Але тут може виникнути цілком законне питання: а чому ж всмоктуються тільки жаби або тільки риби, а де ж водорості, камінчики? Це легко пояснити так званим «ваговим відбором», коли більш важкі камені, великі рибини, великі жаби випадають раніше, а інший дріб'язок несеться далі. Поділ за видами визначає аеродинаміка. Наприклад, жаби гальмуються повітряним потоком швидше, ніж добре обтічні риби. Але цікаво й те, що якщо сам незвичайний дощ або злива з грозою захоплюють досить велику територію, то випадання риби або іншої живності відбувається на дуже обмежених за розмірами площах. Часом це всього лише одну земельну ділянку на фермі або пара міських кварталів.
Одним з найцікавіших серед "незвичайних" дощів відбувся 17 червня 1940 року біля села Мещери, Нижегородської області. Тоді випав дощ зі срібних і золотих монет часів Івана Грозного.
Найчастіше в природі зустрічаються і різнокольорові дощі. Так ефектним видовищем став так званий "кривавий дощ", краплі якого були червоними. Люди були в шоці, хтось просто падав на коліна і починав молитися. Вважали, що сам диявол сходить з небес. Одна з версій подібного дощу посилається на найдрібніших організми, які проживають в водоймах і мають відповідну забарвлення
.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дзеркало пальчикова гімнастика

 

Історія Lego

Пастка для пальців)))))